Este situata în partea de răsărit a Capitalei, pe șoseaua Mihai Bravu nr. 299, în perimetrul intersecției căii Dudești cu Soseaua Mihai Bravu si a cartierului cel nou Baba Novac.
Este o biserică veche, dar bine conservată și restaurată. Biserica se pregătește de o frumoasă aniversare în 2023 – 200 de ani de când a fost dată spre folosință comunității. În vedera acestui eveniment au fost demarate o serie de lucrări de îmbunățățire, structurate pe diferite etape pentru a nu tulbura bunul mersul al activității ecumenice.
Istoric
Biserica „Izvorul Nou” este situata in partea de rasarit a Capitalei, pe soseaua Mihai Bravu nr. 299, in apropierea caii Dudestilor, strazile Dristorului, strazile Laboratorului si cartierul cel nou Baba Novac. Cunoscuta multa vreme dupa numele sau vechi „IZVORUL NOU DINTRE VII”, spre a se deosebi de biserica „IZVORUL TAMADUIRII” din apropierea Podului Izvor si de biserica „IZVORUL TAMADUIRII- CISMEASUA MAVROGHENT”, de la sosea. Ea se numea astfel si pentru ca era asezata intre multe vii.
În adevar, pe la inceputul secolului XIX, aceasta mosie este data cu „embatic” cetatenilor, care incep sa-si construiasca locuinte modeste printre vii. Un astfel de loc din parcelarea mosiei manastirii Radu Voda primeste si protopopul Stefan. Cu timpul, casele se inmultesc, se creeaza un mic cartier la marginea Bucurestiului, dar credinciosii nu aveau biserica. Vazand nevoia ce devenea din ce in ce mai mare, pe masura ce numarul caselor se inmultea, protopopul Stefan doneaza pamantul primit de la el, iar credinciosii noului cartier, ce se infiripase aici, incep construirea unei biserici, cu hramul „IZVORUL TAMADUIRII” si „SCHIMBAREA LA FATA”, asa cum spune vechea pisanie, asezata deasupra usii de la intrarea in biserica:
„În zilele Prea Înaltului Domn Grigorie Ghica Voievod, Mitropolit fiind Chiriu Chir Grigorie”. Biserica nu este ctitorie voievodala, nici boiereasca, nici a vreunei bresle, ci ea este ctitorie a credincioslor localnici si a altor binevoitori donatori, dintre care pisania aminteste pe „Robul lui Dumnezeu. Petre Iorga, Iorgagi Basa, Protopop Toma, Protopop Stefan, Vornicul Vlad si cei ce au ajutat, Radu Închinatu, George Salvaragiu, Craciuna Închinata, Ionut Plapumaru, Ene Salvaragiu, Mihalache Postelnicu”.
La 18 mai 1823, biserica este terminata si data cultului.
În jurul sau se creaza de la inceput un cimitir pentru nevoile credinciosilor de aici, cimitir care este in actele bisericii si in anul 1878, cand se stipuleaza ca aici se vor ingropa numai enoriasii bisericii. Dupa 10 ani, in 1888, Primaria Orasului Bucuresti interzice definitiv inmormantarea credinciosilor in cimitirul din curtea bisericii „IZVORUL NOU DINTRE VII”.
Biserica are cateva elemente vechi si interesante, dintre care amintim: